Winnetou Filmske lokacije

Uvod

60-ih godina prošlog stoljeća (1963.-1968.) u Hrvatskoj su snimani legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, nastali prema romanima Karla Maya.

Karl Friedrich May (1842.-1912.), njemački je pisac kojega pamte milijuni čitatelja. Njegovi putopisni romani prevedeni su na tridesetak stranih jezika i tiskani u milijunskim nakladama. Filmovi o Winnetouu, nastali u koprodukciji Rialto filma iz Berlina i Jadran filma iz Zagreba, u Njemačkoj se smatraju najgledanijim filmovima svih vremena.

Između brojnih potencijalnih lokacija širom svijeta, za mjesta snimanja su izabrana upravo hrvatska područja: NP Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Krka, kanjon rijeke Zrmanje, PP Velebit(Tulove grede, prijelaz Prezid), PP Vransko jezero, mjesta Modrič,Rovanjska, Jasenice, Raštević, Omiš, zatim rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak i dr.

Čak 7 od ukupno 11 filmova iz serijala o Winnetouu snimano je u neposrednoj blizini Starigrada-Paklenice koji je kroz godine postao omiljeno odredište zaljubljenika u romane Karla Maya i filmove o Winnetouu, a prekrasna mjesta snimanja su i danas sačuvana u svoj svojoj ljepoti.

Dalje

NP Paklenica

Filmovi snimani na ovoj lokaciji

 1. 1. Blago u srebrnom jezeru, 1962.
 2. 2. Među jastrebovima, 1964.
 3. 3. Old Surehand I, 1965.
 4. 4. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti, 1968.

Kanjon Velika Paklenica, najatraktivniji predio Nacionalnog parka Paklenica, mjesto je snimanja brojnih scena iz filmova o Winnetouu.

Od ulazne recepcije do glavnog ulaza u novi prezentacijski centar (Bunkeri) nalazi se desetak filmskih lokacija. Iako je uslijed bujanja vegetacije posljednjih desetljeća izgled kanjona dosta promijenjen, mjesta snimanja su još uvijek prepoznatljiva te nas podsjećaju na slavno doba Winnetoua.

Dalje

NP Paklenica

Ulazna recepcija

 1. Blago u srebrnom jezeru – lutajuća banda jaše prema El Doru.
 2. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti – Siuoxi jašu na čelu s poglavicom Crnim bivolom (Vojo Govedarica).
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Paklenički mlin

 1. Blago u srebrnom jezeru – stari paklenički mlin je pretvoren u „El Doro“, sastajalište lutajućih bandi.
 2. Među jastrebovima – mlin predstavlja saloon u malom mjestu kopača zlata, sklonište zloglasne bande, kojega je Winnetou preciznim hicem iz svoje srebrne puške dignuo u zrak.
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Kratki odvojak s glavnog puta

 1. Blago u srebrnom jezeru – Winnetou i Old Shatterhand traže tragove nakon pljačke poštanske kočije te se na kraju filma pozdravljaju sa svojim prijateljima. Ovdje je snimljena i poznata fotografija za filmski plakat.
 2. Među jastrebovima – prolazak bandita na konjima.
 3. Old Surehand I – Toby (Mario Girotti, danas poznat kao Terence Hill) susreće bandite.
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Crvena stijena I

 1. Blago u srebrnom jezeru – napad na poštansku kočiju i ubojstvo Erika Engelsa; Shatterhand pronalazi nož kojim je napadnut Engels.

Crvena stijena II

 1. Blago u srebrnom jezeru – prolazak poštanske kočije netom prije pljačke.
 2. Među jastrebovima – banditi skaču sa stijene na konje.
 3. Old Surehand I – Old Surehand u zadnji tren izbjegava napad.
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Lijevi zavoj na ulazu u kanjon

 1. Među jastrebovima – susret trgovaca dijamantima pod vodstvom suca Leadera (Renato Baldini) s banditima.
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Parkiralište

 1. Blago u srebrnom jezeru – Utah ratnici progone poglavicu Apača.
 2. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti – dolazak u „dolinu smrti“; banditi otimaju Mabel (Karin Dor).
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Viseća stijena

 1. Korištena u sva četiri filma snimana u Paklenici, a posebno izražajna u tri:
 2. Old Surehand I – Old Surehand ispod stijene nalazi zaklon od lavine, kamenja i prašine.
 3. Blago u srebrnom jezeru – u potoku ispod stijene se nalazio noćni logor lutajuće bande. Tu je snimljena i scena u kojoj Old Shatterhand puši lulu mira s Utah ratnicima. Na kamenju je još uvijek moguće uočiti tragove crvene i bijele boje kojom su za potrebe filma bili slikani indijanski simboli.
 4. Među jastrebovima – Winnetou i Wokadeh (Gojko Mitic) predvodeći Šošone jašu kroz Dolinu smrti te ugledaju opustošeno indijansko selo koje se nalazilo u koritu presušenog potoka (zavoj iza viseće stijene).
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Plato kod ulaza u prezentacijski centar

 1. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti – cijela posljednja sekvenca filma s ogromnom eksplozijom zemnog plina. U pukotini s lijeve strane su se nalazila kola sa zlatom iz utvrde Fort Dawson.
 2. Old Surehand I – u pukotini s lijeve strane nalazila se samotnjačka špilja Old Wabblea (Milan Šrdoč).
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Pločasta stijena na početku uspona

 1. Blago u srebrnom jezeru – Sam Hawkings (Ralf Wolter) I Gunstick Uncle (Mirko Boman) promatraju prolazak Utah ratnika.
 2. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti – u završnoj sceni glavni junaci se skrivaju na ovoj stijeni.
NP Paklenica Dalje

NP Paklenica

Spomen prostor / izložba

Putovanje tragovima Winnetoua svakako treba upotpuniti posjetom spomen prostoru sa stalnom izložbom u Starigradu-Paklenici.

Izložba je postavljena u originalnom ambijentu starog dijela Bluesun hotela Alan u Starigradu-Paklenici (motel Paklenica).

U tom je prostoru boravila filmska ekipa za vrijeme snimanja te je moguće, uz brojne filmske rekvizite, fotografije i ostali dokumentarni materijal, razgledati i autentične sobe iz tog vremena.

 1. Adresa: Bluesun Camping Paklenica, Franje Tudjmana 14, Starigrad
 2. Radno vrijeme: Ponedjeljak – Subota 11.00-12.00h & 17.00-18.00h
Winnetou Museum Dalje

Ostale lokacije

Tulove grede

Filmovi snimani na ovoj lokaciji:

 1. 1. Winnetou 1, 1963.
 2. 2. Među jastrebovima, 1964.
 3. 3. Winnetou III, 1965.
 4. 4. Old Surehand I, 1965.
 5. 5. Winnetou i Apanači, 1966.

S državne ceste D54 u smjeru Obrovca, oko 8 km od mjesta Jasenice, valja skrenuti lijevo na staru cestu za Sveti Rok. Na prostranoj ravnici s lijeve strane ceste nalazio se kamp željezničara u filmu Winnetou III, te se ondje još uvijek mogu prepoznati tragovi postavljenih šina.

Nakon 9 km cesta prelazi u 6 km dug makadamski put. Na pola puta do vrha, s desne strane, prije oštrog zavoja pored stare čuvarske kućice, nalazi se mjesto na kojem se nalazio totem za bijelog oca Apača.

Neposredno prije samog vrha nalazi se mjesto snimanja scene iz filma Winnetou i Apanači, u kojoj Happy (Marinko Cosic) pokušava dohvatiti pero iz orlova gnjezda za svoju sestru Apanači (Ursula Glas).

Potom se stiže do zidanog vjetrobrana, odakle se pruža veličanstveni pogled na vrhove Tulovih greda i prostranu zelenu ravnicu urešenu sitnim kamenom najrazličitijih oblika.

Na početku zida s desne strane, vidi se uzvisina na kojoj je bilo skrovište bande Jastrebovi. Tu je snimljena i zadnja scena sukoba između bandita Wellera (Miha Baloh) i Old Surehanda (Stewart Granger), te najdramatičnija scena svih Karl May filmova – pogiblja Winnetoua.

Zapadno od stijena kod zidanog vjetrobrana nalazi se veliki krater. Ondje su bile snimljene scene sukoba Apača i bandita u filmu Winnetou I, te pogiblja Winnetouovog oca i Santera.

Tulove grede

Na livadi podno kratera snimljena je tužna scena umiranje Cho-Chi (Marie Versini) na rukama Old Shatterhanda, te se još uvijek mogu naći ostaci kamenih grobova. Isto je mjesto korišteno i u početku filma Winnetou III kao mjesto susreta krvne braće. Upravo ondje su nastale brojne poznate fotografije glavnih filmskih zvijezda – Ley Barkera, Pierre Bricea i Marie Versini, kao i legendarni filmski plakat za Winnetou I.

Tulove grede Dalje

Ostale lokacije

Zrmanja

Filmovi snimani na ovoj lokaciji:

 1. 1. Winnetou I, 1963.
 2. 2. Winnetou III, 1965.
 3. 3. Old Surehand I, 1966.
 4. 4. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti, 1968.

Do lokacije Pueblo plato (Pariževačka glavica) stiže se cestom iz Starigrada-Paklenice prema Obrovcu. Nakon prolaska kroz mjesto Jasenice, valja skrenuti desno na makadamski put koji vodi do nevelike zaravni smještene uz sam rub impozantnog kanjona rijeke Zrmanje, filmske Rio Pecos. Na ovom se mjestu nalazilo indijansko selo – domovina Winnetoua, a Winnetou (Pierre Brice) i Old Shatterhand (Lex Barker) postali su krvna braća.

S platoa se pruža zadivljujući pogled na duboko usječeni kanjon rijeke Zrmanje koji će svakom posjetitelju neizbrisivo ostati u sjećanju.

Zrmanja

Mjesta snimanja na rijeci mogu se vidjeti za vrijeme organiziranih izleta brodom koji polazi iz Starigrada-Paklenice. Uz dojmljive stijene koje izviru iz rijeke odmah iza njenog ušća, počinje kanu scena Old Shatterhanda i Intschu-tschuna. Scena završava 2 km uzvodno, pored impozantne kamene gromade na desnoj strani. Na tome su mjestu snimljene scene Old Shatterhandova pokušaja da dohvati totemsko deblo te spektakularna vožnja bandita na splavima gorućom rijekom Rio Pecos.

Zrmanja Dalje

Ostale lokacije

Rovanjska / Modrič

Filmovi snimani na ovoj lokaciji:

 1. 1. Winnetou I, 1963.
 2. 2. Winnetou III, 1965.

Vozeći se iz Starigrada-Paklenice prema Zadru, u mjestu Rovanjska valja skrenuti lijevo prema lokalitetu Modrič špilja, odakle se pruža pogled na prekrasan zalazak sunca. Zbog toga je prostor u neposrednoj blizini odabran za snimanje poznate scene u kojoj krvna braća jašu prema zalasku sunca (Winnetou I), te posljednje scene iz filma Winnetou III, u kojoj Winnetoua odnose u grob.


Prezid

Prijevoj preko Velebita zvan Prezid bio je glavno mjesto snimanja filma Winnetou i Apanači 1966. godine.

Rovanjska Modrič Prezid Dalje

Ostale lokacije

NP Krka

Filmovi snimani na području NP Krka:

 1. 1. Winnetou I, 1963.
 2. 2. Winnetou i Shatterhand u dolini smrti, 1968.

Mjesta snimanja: Skradinski buk, Roški slap.

Kod veličanstvenog Skradinskog buka bila je postavljena misijska postaja „Bijele golubice Paloma Nakama“ (Winnetou i Shatterhand u dolini smrti), a u Winnetou I su Winnetou i njegova lijepa sestra Nscho-tschi ovdje lovili ribu.

Na drugoj strani obale je za potrebe filma „Winnetou i Shatterhand u dolini smrti“ bio postavljen ljetni kamp Apača, te je snimljena scena umiranja hrabrog vojnika Kingsleya na rukama Winnetoua.

Današnji turistički brodovi Parka plove istim riječnim prolazom kojim su nekada u svojim kanuima veslali Winnetou i Shatterhand, dok je pored atraktivnog Roškog slapa snimana scena u kojoj indijanski poglavica pokušava prisvojiti kartu skrivenog blaga američke vojske.

Krka Dalje

Ostale lokacije

NP Plitvička jezera

Filmovi snimani na području NP Plitvička jezera:

 1. 1. Blago u srebrnom jezeru, 1962.
 2. 2. Winnetou III, 1965.

Mjesta snimanja: slapovi Galovački buk, Prštavac i Veliki slap, jezera Kaluđerovac i Galovac.

„Srebrno jezero“ u filmu predstavlja jezero Kaluđerovac, a mala prirodna špilja na kraju jezera, do koje vode strme stepenice, predstavljala je poznatu špilju blaga.

Plitvička jezera