Zadar

Reci DA!
avanturi u Paklenici

Rivijera Paklenica – tamo gdje planina dotiče more…

Želite li na odmoru biti aktivni ili ste pustolovnog duha, rivijera Paklenica je pravo mjesto za Vas. Smjestite se u jednom od simpatičnih malih mjesta na obali (Starigrad, Seline, Tribanj) a potom birajte svoju pustolovinu, sve su vam na dohvat ruke!

Ulaz u Nacionalni park Paklenica nalazi se na samo 2 kilometra udaljenosti od morske obale i pravi je raj za ljubitelje hodanja, planinarenja i penjanja. U neposrednoj blizini je rijeka Zrmanja sa divljim brzacima idealnima za proljetni rafting. Posve suprotno tome njen donji, smireni tok savršen je za mirnu vožnju kajakom ili sve popularnije veslanje na dasci.

Ljubitelje kretanja na dva kotača očekuje više nego pristojna kilometraža atraktivnih brdskih biciklističkih staza. Ukoliko ste ipak sigurniji na sva 4 odaberite foto safari izlet predjelima južnog Velebita. Prekrasni vidici, različiti pejzaži koji se izmjenjuju u trenu i domaća hrana na svježem planinskom zraku s pogledom na more, neprocjenjivo!

Preporučamo svakako zaviriti i u jednako zanimljivo podzemlje. Naime, velebitski krš obiluje špiljama a za obilazak su uređene dvije – Manita peć i Modrič špilja.

Info

Dalje

PAKLENICA TRAILS

Pješačenje je jedini način da doista upoznate Paklenicu. Na području Parka postoji preko 150km uređenih staza, od turističkih koji vas vode kroz kanjone Velike i Male Paklenice, do planinarskih koji vode sve do najviših velebitskih vrhova, Vaganskog vrha (1.757m) i Svetog brda (1.753m).

Neke od najatraktivnijih staza sa zanimljivim pričama donosi vam PAKLENICA TRAILS. Brošuru možete naći na linku.

Info

Dalje

ZA LJUBITELJE KRETANJA NA 2 KOTAČA

Iako je područje Nacionalnog parka Paklenica dostupno isključivo pješačenjem, šire područje obiluje biciklističkim stazama koje vode do iznimno atraktivnih lokaliteta poput Velikog Rujna-najveće velebitske visoravni, impozantnih Tulovih greda uz povijesnu Majstorsku cestu , Pariževačke glavice s nezaboravnim pogledom na kanjon rijeke Zrmanje, romantičnog Kudinog mosta i brojnih drugih.

Info

Za potpuni doživljaj bicikliranja regijom na raspolaganju Vam je i mobilna aplikacija Zadar Bike Magic.

Dalje

PENJANJE U PAKLENICI

Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Okomite litice kanjona Velika Paklenica, visoke preko 400m, nalaze se na samom ulazu u Park i tek su 2km udaljene od mora. Zbog toga je Paklenica omiljena i penjačima s obiteljima. Nerijetko ćete u podnožju strmih stijena vidjeti bebe kako spokojno spavaju u kolicima, ili dio obitelji uživa na plaži dok ostali penju.

U penjačku pustolovinu se možete upustiti samostalno ali i uz stručnu pomoć osposobljenih vodiča.

Info

Dalje

RAFTING I KANUING NA RIJECI ZRMANJI

Rafting na razuzdanim brzacima gornjeg toka rijeke Zrmanje i najiskusnijeg će avanturista ostaviti bez daha. Donji tok rijeke koji smireno vijuga kroz impozantni kanjon sve do mora idealno je mjesto za vožnju kajakom ili, posljednjih godina sve popularnije, veslanje na dasci, zašto ne!

Info

Dalje

ZAVIRITE U PODZEMNI SVIJET VELEBITA

Sazdana od krša, planina Velebit obiluje spiljama, a u speleo avanturu povest će vas stručni vodiči. Preporučamo svakako posjetiti spilju Manita peć u Nacionalnom parku Paklenica, te Modrič špilju nadomak mjesta Modrič. Obje su zaštićeni geomorfološki spomenici prirode i dostupne za turistički obilazak a svaka od njih predstavlja posve drugačiji doživljaj velebitskog podzemlja. Atraktivne su zbog raznolikosti oblika i bogatstva špiljskih ukrasa najrazličitijih oblika.

Info

Dalje

VELEBIT FOTO SAFARI

Foto safari Velebitom je vrhunski doživljaj upoznavanja ove mitske hrvatske planine. Povijesna Majstorska cesta vodi do impozantnih Tulovih greda i sve do ličkih šuma a sa obronaka se putem otvaraju veličanstveni pogledi na more i najviše vrhove Velebita. Kada uz to dodate i domaću hranu na svježem planinskom zraku, dobijete jednostavno nezaboravan doživljaj.

Info