Hike&Bike Hike&Bike Hike&Bike Hike&Bike Hike&Bike Hike&Bike

Atrakcije › Hike&Bike

BICIKLISTIČKE STAZE KRATKO PUTOVANJE KROZ PROŠLOST POUČNE STAZE MIRILA PJEŠAČENJE U PAKLENICI

Staza Br. 1 STARIGRAD - RELJANI

Starigrad-Paklenica - Modrič - Starigrad-Paklenica

Staza Br. 1 STARIGRAD

Ova jednosmjerna biciklistička ruta vodi kroz pitoreskna podvelebitska sela kojima dominira tradicijska arhitektura u kamenu, uz mnoštvo vrijednih kulturno-povijesnih lokaliteta te prekrasne vidike na planine i more. Ruta polazi iz središta Starigrada-Paklenice (1). Na raskrižju (2) je moguće skrenuti lijevo te posjetiti jedinstvena kamena spomen znamenja - MIRILA (A), do kojih se stiže nakon 1 km vožnje uzbrdo. Glavna staza vodi ravno, pored starih bunara i gusterne (B), nekadašnjih glavnih mjesnih izvora pitke vode. U zaseoku Marasovići preporučamo posjetiti novouređenu etno kuću (C) s malom etnografskom zbirkom i tradicionalnom dalmatinskom konobom.

Odavde se moguće uputiti u obilazak NP Paklenica (D) ili se spustiti na najljepšu starigradsku plažu Kulina, poznatu po Večkoj kuli (E) koja čuva tajnu kralja Pasoglava... Skretanjem desno pred samim ulazom u NP Paklenica (3) nastavlja se vožnja glavnom stazom, koja je na dionici do zaseoka Dadići/Škiljići opremljena poučnim panoima te Vas vodi na “Kratko putovanje kroz prošlost” (F).

Slijedi ugodna vožnja uz tradicionalne suhozide i stara sela, s prekrasnim pogledom na more. Ponad zaseoka Jurline nalazi se još jedna krasna stara gusterna (G), a iz zaseoka Jusupi (4) moguće je spustiti se do središta Selina i mjesne ljepotice - prirodne šljunčane plaže Pisak.

Iz zaseoka Reljani spušta se na glavnu cestu (5) uz koju se vozi 1km, nakon čega se ponovno skreće na makadam (6), te stiže do vrijednog povijesnog lokaliteta - ostataka kasnoantičke Gradine Modrič(H). Odavde se pruža veličanstveni pogled na more i duboko u kopno usječenu uvalu, interesantnu zbog vrulja, stupova slatke vode koji izviru kroz morsko dno.

Nakon spuštanja u središte Modriča skreće se lijevo između ceste i suhozida (7), oprezno se prelazi glavna cesta i stiže na autobusnu postaju, uz koju se nalazi uređeni izvor pitke vode imena Vrilo Velebit. S ove lokacije moguće je nastaviti vožnju rutom 2 ili se istom stazom vratiti u Starigrad-Paklenicu. Nezaboravan doživljaj jedinstvenog spoja mora i planine u povratku je posve drugačiji i još intenzivniji.

Staza Br. 2 MALI KAMENJAR

Modrič - Kitnasta glavica - Modrič

Staza Br. 2 MALI KAMENJAR

Ova kratka, ali atraktivna ruta vodi kroz karakterističan krajolik kamenjara isprepletenog niskim raslinjem kojim dominiraju tišina i pogled na padine Velebita.

Ruta kreće s autobusne postaje u Modriču (1) uz koju se nalazi uređeni izvor pitke vode pod nazivom Vrilo Velebit. Duboko u kopno usječena uvala Modrič zanimljiva je zbog pojave vrulja, stupova slatke vode koji izviru kroz morsko dno.

Nakon oprezna prelaska glavne prometnice slijedi uspon ulicom Put hrvatskih brigada do raskrižja (2) na kojemu se nastavlja lijevo prema selu Kitnasta Glavica. Sa staze se pruža predivan pogled na more i planine koji daje snagu za vožnju uzbrdo. Slijedi ugodna vožnja kroz karakterističan pejzaž kojim dominiraju kamenjar i nisko raslinje. Na raskrižju (3) se skreće lijevo i ulazi u selo Kitnasta Glavica. U samom selu (4) je potrebno kratko gurati bicikl (60m), nakon čega se ponovno vozi dobro uređenim makadamom prema jugoistoku. Smirujuću tišinu povremeno prekidaju tek pastiri sa stadima ovaca na ispaši. Na raskrižju (5) se dotiče ruta 3 koja lijevo vodi prema selu Zelenikovac. Nastavlja se ravno te se nakon prolaska ispod dalekovoda i nadvožnjakom iznad autoceste, na križanju (6) skreće desno i nastavlja sjevernom stranom velikog kamenoloma.

Na povratku u Modrič se prolazi ispod autoceste (7) i nastavlja starom glavnom cestom omeđenom tradicionalnim kamenim rubnicima. Na raskrižju (8) je moguće skrenuti lijevo u središte Rovanjske gdje je vrijedno posjetiti srednjovjekovnu crkvicu neobične arhitekture, Sv. Juraj (I), smještenu na samoj obali.

U neposrednoj blizini ovog raskrižja nalazi se i Modrič špilja (J), zaštićeni geomorfološki spomenik prirode. Ulaz u špilju se nalazi nad samom morskom obalom, s pogledom na tragove srednjovjekovne Gradine Modrič s druge strane uvale. Špilja je uređena za organizirane turističke obilaske, što svakako preporučamo učiniti za vrijeme boravka na našem području.

Staza Br. 3 VELIKI KAMENJAR

Maslenica-Zelenikovac-Jasenice-Maslenica

Staza Br. 3 VELIKI KAMENJAR

Ruta vodi kroz karakterističan krajolik kojim se izmjenjuju morsko-planinski pejzaži te dotiče iznimno atraktivne povijesne i prirodne lokalitete.

Ruta polazi od velikog križanja u Maslenici (1) s kojega se skreće na dobro uređeni makadam. Nakon ugodne vožnje kroz nedirnutu prirodu na raskrižju (2) se skreće lijevo i nastavlja kroz kamenolom u smjeru sjeverozapada, s pogledom na velebitske vrhove u daljini. Slijedi dvostruko raskrižje na glavnoj cesti (3). Nakon 2. raskrižja skreće se desno na makadam i nastavlja do idućeg raskrižja (4) na kojemu se ponovno skreće desno. Dalje se vozi kroz karakterističan kamenjar ukrašen niskim raslinjem.

Po prelasku iznad autoceste i podno dalekovoda lagano se spušta do raskrižja (5), odakle je moguće nastaviti ravno prema selu Kitnasta Glavica (Ruta 2) ili pratiti glavnu trasu ove rute koja vodi desno prema selu Zelenikovac. Vožnju laganom uzbrdicom prate smirujuća tišina i pogledi na velebitske vrhunce, a često se ovdje susreće inače rijedak prizor stada ovaca na ispaši.

Ubrzo nakon idućeg skretanja lijevo na raskrižju (6) se stiže na veliki plato podno sela Zelenikovac. Vozi se ravno, uz tradicionalan suhozid, iza kojega se cestom spušta desno u smjeru juga. Staza ubrzo skreće lijevo (7), uz autocestu, do prvog podvožnjaka (8). Nakon prolaska ispod autoceste nastavlja se prema jugu.

Po dolasku na glavnu cestu (9) kratko se vozi desno, oprezno prelazi cesta i stiže do odvojka koji vodi lijevo prema vidikovcu Pariževačka glavica (K), mjestu najljepšeg pogleda na kanjon rijeke Zrmanje.

Glavna staza vodi desno, uz cestu prema Jasenicama. Na raskrižju (10) se vozi lijevo lokalnom cestom kroz selo Šarlići, uz pitomu zelenu dolinu. Na istom križanju se može skrenuti desno prema mjestu Jasenice, gdje se preporuča posjet crkvi Sv. Jeronima (L), u cijelosti sagrađenoj od kamena.

Nakon izlaska iz sela Šarlići nastavlja se u smjeru jugozapada prema Novigradskom moru. Na raskrižju (11) odvojak lijevo vodi do vidikovca (N) s kojega se pruža predivan pogled na stoljetne maslinike, more i romantičnu plažu u podnožju vidikovca. Glavna staza vodi desno, natrag u Maslenicu gdje je avantura i počela.

Staza Br. 4 ZRMANJA

Golubić - Kaštel-Žegarski - Muškovci

Staza Br. 4 ZRMANJA

Ova najduža i uglavnom asfaltirana staza vodi kroz atraktivan krajolik isprepleten razigranim tokovima, impozantnim kanjonima, skrivenim izvorima i ušćima rijeke Zrmanje i njenih pritoka.

Staza počinje uz državnu cestu Obrovac-Gračac, na odvojku koji se strmo i zavojito spušta prema mjestu Kaštel Žegarski(1). Nakon 4,5 km(2) moguće je skrenuti desno na makadamski put prema selu Ravni Golubić. Iz sela vodi označena planinarska staza do vidikovca (A) s kojega se pruža prekrasan pogled na ušće rijeke Krupe u Zrmanju. Nakon 5,8 km (3) slijedi još jedan desni odvojak koji makadamskim putem vodi do mjesta s kojega se pruža zadivljujući pogled na kanjon rijeke Krupe. Svakako preporučamo spuštanje planinarskom stazom do Kudina mosta(B).

Glavna staza vodi dalje cestom i nakon manje od jednog kilometra stiže do još jednog vidikovca s pogledom na ušće rječice Krnjeze u Krupu (4). Odavde se staza spušta prema manastiru Krupa (C), nakon čega se stiže u Kaštel Žegarski, polazište za rafting i kajak izlete. Od Kaštel Žegarskog skreće se desno prema Obrovcu, a vožnju prati nezaboravan pogled na duboko usječen kanjon Zrmanje i na velebitske vrhove. Po izlasku iz sela Bogatnik, na 23,9 km, staza se odvaja desno prema Bilišanima. Na 29,3 km staza nastavlja asfaltom prema Bilišanima te nakon 1,6 km skreće desno na makadam i stiže do Muškovaca.

Ovdje se je moguće odmoriti i okrijepiti, prošetati do prekrasnog slapa zvanog Berberov buk (D), obići selo Ogare te se osvježiti kupanjem u kristalno čistim vodama rijeke Zrmanje. Upravo ovdje završavaju i uzbudljive rafting avanture jer se u nastavku tok Zrmanje smiruje da bi se konačno rijeka spojila s morem. Od (8) do (9) staza nije posebno označena a vozi se lokalnom cestom.

Preuzmi PDF dokument - Hike&Bike prospekt (11 MB)

Zadar Bike Magic

More about

Više o biciklističkim stazama Zadarske regije na www.zadarbikemagic.com

Pješačko - biciklistička staza KRATKO PUTOVANJE KROZ PROŠLOST

 • Dubina staze: Starigrad-Reljani 8km
 • Težina staze: lagano

Ovo je pješačko-biciklistička staza koja spaja mjesta Starigrad i Seline, morsku obalu s planinskim zaleđem, prošlost s današnjicom.

Ako krećete iz Starigrada-Paklenice, očekuje Vas lagana šetnja ili vožnja starigradskim ulicama, koju možete upotpuniti obilaskom planinarske poučne staze Mirila Starigrad. Na taj ćete način upoznati i jedinstveno hrvatsko kulturno dobro – kamena spomen znamenja smještena uz velebitske putove koja svjedoče o nekadašnjem načinu života i umiranja na velebitskim obroncima.

U zaseoku Marasovići preporučamo posjet malom etnografskom muzeju i dalmatinskoj konobi u etno kući Marasović. Odavde se možete zaputiti u Nacionalni park Paklenicu ili nastaviti ovom stazom koja vodi kroz živopisne stare zaseoke smještene u pitomom planinskom zaleđu, s prekrasnim vidicima na Velebitski kanal. Uz stazu se nalaze i stari bunari građeni suhozidnom tehnikom te seoske gusterne iz doba Austro-Ugarske koji Vam donose Velebitsku priču o vodi. Posljednji zaseok na stazi je Reljan, odakle se vraćate u Starigrad-Paklenicu istom stazom ili uz obalu.

Iz svakog zaseoka na ovoj stazi možete se spustiti do morske obale te se okrijepiti u nekom od simpatičnih restorana i kafića ili pak osvježiti u kristalno čistom moru. Oduševit će Vas raskošna ljepota prirodnih plaža Pisak i Kulina. Na krajnjem rtu Večkog polja stoji Večka kula skrivajući tajnu kralja Pasoglava…U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatska crkva sv.Petra iz desetog stoljeća koja je zasigurno vrijedna Vašeg posjeta.

Obogaćeni dojmovima i novim saznanjima o životu i običajima podvelebitskog kraja, vraćate se u Starigrad-Paklenicu, otkud je i započelo ovo kratko putovanje kroz prošlost.

Preuzmi PDF dokument - Kratko putovanje kroz prošlost letak (2.71 MB)

Mirila

Na velebitskim prijevojima, uzvisinama i čistinama, uz planinske putove, smještena su MIRILA, pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu. Nastajala su u doba kada se živjelo i umiralo u velebitskim zaseocima (17.- 20. st.), a preživljavalo uglavnom od stočarstva.

Čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na planinskim obroncima, koje se moralo prenositi do seoske crkve i do groblja na kojem ih se pokapalo. Na tom teškom putu bilo je dopušteno zaustaviti se, odmoriti i pokojnika spustiti na tlo samo na jednom mjestu - mjestu pokojnikova posljednjeg pozdrava sa Suncem.

Na tom mjestu nastajalo je mirilo - mjera (mira) pokojnika označena uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih, te simbolima u plitko urezanom reljefu uzglavnog kamena. Štovala su se i posjećivala više od samog groba u kojem je tek “tijelo, bez duše koja je ostala na mirilu”.

Mistični likovni prikazi na uzglavnicama, među kojima su najčešći križ i solarni krug, upućuju na kontinuitet umjetničkog ukrašavanja od pretpovijesnih kultura, preko ranog kršćanstva i ikonografije stećaka, dok su natpisi rijetki i pripadaju novijem vremenu. Kao kamene oznake jedinstvenog pogrebnog kulta, mirila nam prenose običaje, način života i stvaranja cijelog jednog vremena.

Poučna staza STARIGRAD

 • Vrijeme potrebno za obilazak: 1,30 h
 • Potrebna oprema: sportska odjeća i obuća, voda
 • Težina staze: srednje teško
 • Dužina staze: 3 km
Poučna staza STARIGRAD

Likovni prikazi na starigradskim mirilima, unatoč rustičnosti, zadivljuju bogatstvom reljefnih ukrasa uklesanih na uzglavne ploče. Na prvom lokalitetu koji obuhvaća ova staza, a do kojeg se dolazi cestom iz centra Starigrada, nalazi se jedna od rijetkih sačuvanih uzglavnica s uklesanim antropomorfnim(čovjekolikim) simbolom.

Odavde se, planinarskom stazom s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli Starigrad stiže na lokalitet Opuvani dolac. Upravo je ikonografija mirila njihova najznačajnija osobitost, a ovdje je moguće vidjeti gotovo sve – od jednostavnog motiva križa (latinskog, grčkog, solarnog antropomorfnog), često u kombinaciji sa solarnim krugom, do potpuno nedefiniranih simbola (rozete, spirale, “četverokuka”), čije značenje znaju samo majstori koji su ih klesali...

Povratak u Starigrad vodi vješto izgrađenim starim putom niz strmu padinu Velikog Vitrenika, nakon čega preporučamo posjet malom etnografskom muzeju u zaseoku Marasovići, kako bi se u cijelosti upoznali tradicija, običaji i kultura podvelebitskog kraja.

Poučna staza LJUBOTIĆ

 • Vrijeme potrebno za obilazak: 2 h
 • Potrebna oprema: sportska odjeća i obuća, voda
 • Težina staze: lagano, izuzev uspona prema lokalitetu 5 i spuštanja u selo Ljubotić – srednje teško
 • Dužina staze: 5 km
Poučna staza LJUBOTIĆ

Staza obuhvaća 6 lokaliteta mirila u neposrednoj blizini sela Ljubotić, nekadašnjeg središta ovog dijela Velebita, kojemu je gravitiralo stanovništvo svih okolnih zaseoka. Tu se nalazi i mjesno groblje - odredište povorki koje su nosile pokojnika na ukop. Svaki od lokaliteta riječju i slikom donosi dio priče o ovom jedinstvenom običaju. Najveći sačuvani lokalitet s više od 300 mirila su tzv. Vukićeva mirila(4), smještena uz stari put koji je zaseok Bristovac povezivao s Ljubotićem.

S uzvisine na kojoj su smještena tzv. Renjevačka mirila(5), pruža se prekrasan pogled na cijeli Podvelebitski kanal, sve do otočja Zadarskog arhipelaga.

Pri povratku moguće je odmoriti se na seoskom domaćinstvu Vrata Velebita, posjetiti etnokuću i stalnu izložbu razvoja pčelarstva u Dalmaciji i Mediteranu, a uz najavu i uživati u domaćim specijalitetima.

Preuzmi PDF dokument - Mirila letak 1 (11.8 MB) Preuzmi PDF dokument - Mirila letak 2 (19.6 MB)

PJEŠAČENJE U PAKLENICI

Pješačenje je jedini način da doista upoznate Paklenicu. Na području Parka postoji preko 150km uređenih staza, od turističkih koji vas vode kroz kanjone Velike i Male Paklenice, do planinarskih koji vode sve do najviših velebitskih vrhova, Vaganskog vrha(1.757m) i Svetog brda(1.753m).

Ovdje ćemo Vas upoznati sa nekoliko najposjećenijih pješačkih staza, a za kretanje planinarskim stazama preporučamo koristiti specijalizirane planinarske karte NP Paklenica, dostupne na info-punktovima Parka(ulazne recepcije, suvenirnice). Na raspolaganju su Vam također poludnevna i cjelodnevna vođenja kroz Park.

Najpoznatije staze u Nacionalnom parku Paklenica

Velika Paklenica – Anića luka -  Lugarnica – Planinarski dom Paklenica

 • težina puta 1.5/5
 • vrijeme hoda 2 sata
 • visinska razlika 400 m
 • zanimljivosti na stazi paklenički mlinovi, kanjon Velike Paklenice, krške pojave,  flora i fauna krša, slapovi potoka, penjalište, stijena Anića kuk, šumarska kuća Lugarnica, dom u Paklenici podno planinskih zaselaka Parići i Ramići

Velika Paklenica – Anića luka - Manita peć

 • težina puta 2/5
 • vrijeme hoda 1,5 sat
 • visinska razlika 450 m
 • zanimljivosti na stazi panoramski pogledi na stijene Anića kuka, Jurasove glavice i Manite peći (Zub od Manite peći), špilja Manita peć

Velika Paklenica – Paklenički mlin – gradina Paklarić

 • težina puta 2/5
 • vrijeme hoda 1 sat
 • visinska razlika 50 m
 • zanimljivosti na stazi lokalitet gradine Paklarić, vidikovac, panoramski pogledi na planinu i more, reljef krša(škrape), lokalitet „Paklenički mlin“, flora kamenjarskih travnjaka i krša.

Mala Paklenica(Seline) – Njive lekine – Grabove doline – Anića luka – Velika Paklenica

 • težina puta 4/5
 • vrijeme hoda 6 sati
 • visinska razlika 650 m
 • zanimljivosti na stazi kanjon Velike Paklenice, šume crnog bora i bukve, jama Vodarica, špilja Kapljarka, krške pojave, kanjon Male Paklenice..

Više o pješačenju u Paklenici : Nacionalni park Paklenica.