Atrakcije › Winnetou

O KARLU MAYU I FILMOVIMA O WINNETOUU U HRVATSKOJ

60-ih godina prošlog stoljeća(1963.-1968.) u Hrvatskoj su snimani legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, nastali prema romanima Karla Maya.

Karl Friedrich May (1842.-1912.), njemački je pisac kojega pamte milijuni čitatelja. Njegovi putopisni romani prevedeni su na tridesetak stranih jezika i tiskani u milijunskim nakladama. Filmovi o Winnetouu, nastali u koprodukciji Rialto filma iz Berlina i Jadran filma iz Zagreba, u Njemačkoj se smatraju najgledanijim filmovima svih vremena.

Između brojnih potencijalnih lokacija širom svijeta, za mjesta snimanja su izabrana upravo hrvatska područja: NP Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Krka, kanjon rijeke Zrmanje, PP Velebit(Tulove grede, prijelaz Prezid), PP Vransko jezero, mjesta Modrič,Rovanjska, Jasenice, Raštević, Omiš, zatim rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak i dr.

Čak 7 od ukupno 11 filmova iz serijala o Winnetouu snimano je u neposrednoj blizini Starigrada-Paklenice koji je kroz godine postao omiljeno odredište zaljubljenika u romane Karla Maya i filmove o Winnetouu, a prekrasna mjesta snimanja su i danas sačuvana u svoj svojoj ljepoti.

FILMSKE LOKACIJE U HRVATSKOJ

Za mjesta snimanja filmova Karla Maya u Hrvatskoj korištena su neka od najljepših prirodnih područja, nacionalnih parkova i parkova prirode a njihov obilazak predstavlja nezaboravan doživljaj.

Šetnja planinskim stazama Paklenice, foto safari na obroncima Velebita, vožnje smaragdno-zelenim tokom rijeke Zrmanje (Rio Pecos), zadivljujući pogled sa Pariževačke glavice (Pueblo Platou), raskošna ljepota Plitvičkih jezera (Silber See), pršteći slapovi rijeke Krke - samo su dio doživljaja koji vas očekuje pri obilasku filmskih lokacija u Hrvatskoj.

Za samostalan obilazak filmskih lokacija na raspolaganju je turistička karta dostupna u info centrima Starigrada-Paklenice. Organizirani obilasci filmskih lokacija skrojeni po Vašim željama su mogući na upit kod turističkih agencija ili u sklopu organiziranih izleta iz Starigrada-Paklenice, poput izleta brodom na Zrmanju ili Velebit Foto Safari izleta.

Winnetou filmske lokacije  

SPOMEN PROSTOR & IZLOŽBA

Putovanje tragovima Winnetoua svakako treba upotpuniti posjetom spomen prostoru sa stalnom izložbom u Starigradu-Paklenici. Izložba je postavljena u originalnom ambijentu starog dijela Bluesun hotela Alan u Starigradu-Paklenici (motel Paklenica). U tom je prostoru boravila filmska ekipa za vrijeme snimanja te je moguće, uz brojne filmske rekvizite, fotografije i ostali dokumentarni materijal, razgledati i autentične sobe iz tog vremena.

TRADICIONALNI SUSRETI LJUBITELJA KARLA MAYA NA FILMSKIM LOKACIJAMA U HRVATSKOJ

Upravo je Starigrad-Paklenica bio domaćin prvog organiziranog susreta ljubitelja Karla Maya u Hrvatskoj, na originalnim mjestima snimanja. Bila je to „Winnetou konvencija“ održana u svibnju 2007. na inicijativu Jadran filma d.d., koja je okupila mnogobrojne ljubitelje iz Njemačke, Austrije, Češke, Nizozemske i drugih zemalja.

Tijekom boravka na Rivijeri Paklenica sudionici konvencije su se družili s glumcima i kaskaderima te scenografom Jadran filma d.d., Vladimirom Tadejom. Tom prilikom održana je i promocija knjige autora Vladimira Tadeja i Damira Gabelice „Winnetouovim putevima u Hrvatskoj“.
Od tada, u Starigradu-Paklenici se svake godine održava godišnji susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu.

PIERRE BRICE U HRVATSKOJ

Pierre Brice, francuski glumac koji je utjelovio legendarni lik indijanskog poglavice Winnetoua, posjetio je ponovno Starigrad-Paklenicu 2007.godine, više od 40 godina od završetka snimanja legendarnog serijala o Winnetouu.

Povod dolaska - snimanje dokumentarnog filma TV kuće Movieman iz Muenchena. Film je premijerno prikazan 2008.g. na kanalu TV Arte, a potom na NDR i France 3.

Već 2012.g. Pierre Brice je ponovno stigao u Starigrad-Paklenicu, ovoga puta kao počasni gost jubilarnog susreta ljubitelja Karla Maya u Starigradu-Paklenici, posvećenog značajnim obljetnicama – 170 godina od rođenja i 100 godina od smrti Karla Maya te 50-toj godišnjici prvog filma, „Blago u srebrnom jezeru“.

Bio je to njegov posljednji dolazak u Hrvatsku. Pierre Brice je preminuo u lipnju 2015.g. u Njemačkoj.

WINNETOU SE VRAĆA!

Legendarni poglavica plemena Apača ponovno jaše prekrasnim hrvatskim krajolicima!

Naime, 2015.g. je Rat Pack produkcija iz Njemačke u suradnji sa hrvatskom Alex produkcijom snimila 3 nastavka priče o indijanskom poglavici Winnetouu iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. Lik Winnetoua ovaj put utjelovljuje mladi glumac Nik Xhelilaj, dok je za ulogu Old Schatterhanda izabran poznati njemački glumac Wotan Wilke Möhring.

Uz već poznate lokacije poput Velebita, Krke i Zrmanje, Winnetou je ovoga puta jahao i novim, još neotkrivenim područjima Istre i Gorskog kotara, Velikog Rujna na Velebitu....