Velebit UNESCO Velebit UNESCO Velebit UNESCO Velebit UNESCO Velebit UNESCO

Priroda › Velebit & Paklenica UNESCO

Dobrodošli u svjetski rezervat biosfere. Ovdje se diše duboko!

Paklenička rivijera je dio Parka prirode Velebit kojega je, zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, UNESCO uvrstio u svjetsku mrežu rezervata biosfere (Program «Čovjek i biosfera», 1978. g.).

Velebit je najveća hrvatska planina(2.274km2), duboko utkana u prostor, život i svijest ovdašnjeg naroda. Zbog dojmljive ljepote krajolika, raznolikosti reljefnih oblika, flore i faune te nedirnute prirode, proglašena je Parkom prirode 1981.g. O stoljećima čovjekova suživota s tom mitskom planinom svjedoče mnogobrojne planinske staze, povijesne građevine, stare kraljevske ceste, utvrde i sakralni spomenici koji datiraju još iz pretpovijesnog doba.

Na području Parka prirode Velebit postoje i dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenica.

U srpnju 2017.g. bukove šume na području NP Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Zaštita obuhvaća ukupno 2.031,87ha bukove šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik. Njihova iznimnost vrijedna zaštite UNESCO-a temelji se na izvornosti, starosti, geografskom položaju i veličini.

Ovaj upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a obuhvatio je i bukove šume na području NP Sjeverni Velebit – Strogi rezervat „Hajdučki i Rožanski kukovi“(1.289,11ha) kao dio serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“

Nacionalni park Paklenica je biser Pakleničke rivijere a sa svojim je veličanstvenim kanjonima i šumama zasigurno jedan od najljepših predjela velebitskog masiva. Upravo se ovdje Velebit otvorio moru što je omogućilo prožimanje planinskog i morskog zraka, stvarajući odlične klimatske uvjete.

Paklenicu su zavoljeli svi - od slučajnih namjernika koji su posjetili tek spilju, vidikovac, stari mlin ili šumarsku kuću, planinara u pohodima na najviše vrhove, znanstvenika u proučavanju vrijedne prirodne baštine do alpinista u osvajanju okomitih litica.

Jedna od najvećih atrakcija ovog područja je činjenica da ćete u iskonski planinski ambijent Paklenice kročiti već nakon nekoliko minuta hoda od morske obale. Tako ćete ovdje jednako moći uživati u planinama i u moru.

Nacionalni park Paklenica Park prirode Velebit