Parkovi Parkovi Parkovi Parkovi

Priroda › Parkovi

Priroda je bogato nagradila područje Pakleničke rivijere okruživši je morem, planinama, rijekama, jezerima i otocima. Tolika raznolikost i bogatstvo pejzaža na tako malom prostoru rijetko se gdje susreću. Tako ćete na samo nekoliko minuta hoda od morske obale zakoračiti u planinski svijet Paklenice i Velebita. Brodom se možete otisnuti na morsku pučinu prema čarobnom Kornatskom otočju ili veličanstvenim klifovima zaljeva Telaščica. Rijeke Zrmanja, Krka i Una krške su ljepotice čiji veličanstveni kanjoni, pršteći slapovi i zelene obale svakog posjetitelja ostavljaju bez daha. Plitvička jezera, ukrašena raskošnim slapovima i gustim zelenim šumama, biser su ne samo hrvatske već i svjetske prirodne baštine, dok je Vransko jezero raj za promatrače ptica. Zbog svojih vrijednosti, sva ova područja su zaštićena i objedinjena u čak pet nacionalnih parkova i tri parka prirode.

Nacionalni park Paklenica

Između najvišeg vrhunca Velebita (Vaganski vrh, 1758 m) i obale Jadranskog mora, na površini od 95 km, prostire se Nacionalni park Paklenica. Najatraktivnije obilježje daju mu monumentalni kanjoni Velike i Male Paklenice, čije su okomite litice visoke i preko 400m, učinile Paklenicu svjetski poznatim alpinističkim odredištem.

Stare bukove šume, drugi po veličini u Europi rezervat crnog bora, tajanstvene špilje, endemično bilje, velik broj životinjskih vrsta oplemenjuju ovaj iskonski prirodni ambijent. NP Paklenica predstavlja izazov svakom ljubitelju prirode: izletniku, planinaru, alpinistu, avanturistu,...

www.np-paklenica.hr

Nacionalni park Kornati

Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i narocito bogatih biocenoza morskog ekosustava, godine 1980. veci dio Kornatskog akvatorija proglasen je nacionalnim parkom.

www.np-kornati.hr

Nacionalni park Krka

Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m rijeka Krka je prirodni i krški fenomen. U samom središtu nacionalnog parka nalazi se franjevački samostan smješten na otočiću Visovac.

www.np-krka.hr

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a ubrajaju se među najljepše znamenitosti u Europi. Zbog njihove ih je prirodne raznolikosti UNESCO uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine. Plitvička se jezera sastoje od 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima, a okružuje ih gusta šuma. Posjetitelje će dočekati brojne staze za šetnju te drveni mostići podignuti tik iznad mirne površine pojedinih jezera.

www.np-plitvicka-jezera.hr

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Područje sjevernog Velebita je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

www.np-sjeverni-velebit.hr

Park prirode Vransko Jezero

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i Posebni ornitološki rezervat uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi. Ovdje je stanište mnogih ugroženih vrsta ptica. Pruža se paralelno sa morskom obalom od koje je mjestimično udaljeno manje od jednog kilometra. To je neobičan kompromis i izvanredan spoj kopna i vode koji pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći im sve što je najpotrebnije za život. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju….

www.vransko-jezero.hr

Park prirode Telaščica

Uvala Telašćica, okružena s 13 otoka i otočića te sa čak 6 otočića unutar uvale, smještena je u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Ističe se iznimnom ljepotom, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivim arheološkim nasljeđem. Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa….

www.telascica.hr

Park prirode Velebit

Velebit je najveća hrvatska planina(2.274km2) duboko utkana u prostor, život i svijest hrvatskog naroda. Zbog dojmljive ljepote krajolika, raznolikosti reljefnih oblika, flore i faune te očuvane prirode 1981.g. proglašena je Parkom prirode. O stoljećima čovjekova suživota s tom mitskom planinom svjedoče mnogoborjne planinske staze, povijesne građevine, stare kraljevske ceste, utvrde i sakralni spomenici. Godine 1978. UNESCO kroz svoj program „Čovjek i biosfera“ uvrštava planinu Velebit u mrežu svjetskih rezervata biosfere…

www.velebit.hr