Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija

Kultura i povijest › Tradicija

HODOČAŠĆE NA BLAGDAN VELIKE GOSPE 15.KOLOVOZA

Na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900m nadmorske visine iznad Starigrad-Paklenice, leže ostaci stare te nova crkva Majke Božje. U prošlosti je ovdašnje stanovništvo živjelo uglavnom od stočarstva, te je veći dio godine radi ispaše stoke boravilo u udaljenijim velebitskim zaseocima, zbog čega je i sagrađena ova crkvica tako visoko u planini. Kako je s vremenom crkvica postala tijesna za pučanstvo starigradskog područja, 1930.g., zahvaljujući zalaganju legendarnog starigradskog svećenika i planinara don Ante Adžije, narod je izgradio novu crkvu u neposrednoj blizini, i to koristeći kamen stare crkve koja je u cijelosti razgrađena.

Iako se način života na ovim prostorima promijenio jer se stanovništvo 60-ih godina 20.stoljeća preselilo na obalu i posvetilo turizmu, zadržan je običaj hodočašćenja u crkvu Majke Božje povodom blagdana Velike Gospe 15.kolovoza.

Tako se svake godine brojni hodočasnici upute prema Velikom Rujnu, gdje se nakon svečane svete mise u crkvi Majke Božje razvije veličanstvena procesija.

Svako domaćinstvo taj dan priprema poseban jelovnik te poziva u goste rodbinu i prijatelje, a u večernjim se satima održava velika fešta na središnjoj starigradskoj rivi.