Spilje i rijeke Spilje i rijeke Spilje i rijeke Spilje i rijeke Spilje i rijeke Spilje i rijeke

Priroda › Spilje i rijeke

MANITA PEĆ MODRIČ ŠPILJA CEROVAČKE ŠPILJE ZRMANJA
KRUPA
„...s punim pravom možemo reći, da je Paklenica isto tako, ako ne i ljepša podzemno, kao što je lijepa i divlja nadzemnom svojom šumom i svojim strmim liticama.“ (Josip Poljak 1929.)

Među brojnim krškim fenomenima kojima obiluju Paklenica i Velebit značajno mjesto zauzimaju podzemni, špilje i jame. Na području Parka je do sada istraženo 90 vrijednih speleoloških objekata. U nekima su pronađeni ostaci špiljskog medvjeda (Ursus spelaus) stari 30.000 godina, a u nekima fragmenti keramike i kostiju koji ukazuju na povremeni boravak ljudi još u vrijeme bakrenog i brončanog doba (3.000-1.000g.p.Kr.). Dubina pojedinih jama seže preko 500m i među najdubljima su u Hrvatskoj.

Lokalno stanovništvo je koristilo špilje za zaklon sve do prije nekoliko desetaka godina, o čemu svjedoče ostaci podzida i gospodarskih zgrada na ulazu u pojedine špilje (Babunjaša, Špilja kod Kneževića, Mokrača, Marasovića pećina i dr.). Specifičan oblik speleoloških objekata predstavljaju snježnice i ledenice. To su špilje ili jame u vršnim dijelovima Velebita u kojima se gotovo cijelu godinu zadržava snijeg. Stoga su u prošlosti često korištene kao izvor pitke vode tijekom ljetne ispaše.

Podzemna fauna je posebno bogata i raznolika te se odlikuje brojnim endemima (endemski pauk/Histopona egonpretneri, račić/Bogidiella sketi, kornjaš/Astagobius angustatus vukusici i dr.).

Samoinicijativno posjećivanje speleoloških objekata i sakupljanje biološkog i geološkog materijala je strogo zabranjeno!

MANITA PEĆ

Manita peć se ističe bogatstvom svojih ukrasa – stalaktita, stalagmita i dr.. Nalazi se na 570m nadmorske visine i do njenog se ulaza pješači oko 1,30h. Špilja je duga 175 m i podijeljena je u dvije dvorane koje obiluju stalagmitima, stalaktitima, sigastim stupovima (stalagmatima) i kaskadama. Neki od tih ukrasa dobila su imena po svojim zanimljivim oblicima, primjerice kaciga i orgulje. Za rast od samo jednog milimetra ukrasa potrebno je od 10 – 30 godina ovisno o brzini kapanja vode. Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno u toplijem dijelu godine ponijeti adekvatnu odjeću. Također, preporuča se sportska obuća. Obilazak špilje je moguć samo u pratnji vodiča.

Redovni termini za razgled špilje Manite peći su:
Travanj - subotom od 10,00 do 13,00 sati
Svibanj - srijedom i subotom od 10,00 do 13,00 sati
Lipanj, listopad - ponedjeljkom, srijedom i subotom od 10,00 do 13,00 sati
Srpanj, kolovoz, rujan - svaki dan od 10,00 do 13,00 sati
Za ostale termine potrebno je unaprijed se najaviti!

www.paklenica.hr

MODRIČ ŠPILJA

Modrič špilja nalazi se na visini od 30 m iznad mora, između naselja Rovanjska i Modrič . Otkrio ju je 1985. godine speleolog Silvije Legović iz Poreča, te je zajedno s drugim članovima Speleološkog društva "Proteus" iz Poreča i Speleološkog odsjeka "Liburnija" iz Zadra istražio njene podzemne hodnike. Špilja je danas poznata u dužini od 829 m. Njezina unutrašnjost obiluje prekrasnim, prostranim dvoranama koje su ukrašene velikim brojem sigastih tvorevina – stalaktita, stalagmita, stupova i zavjesa. Razmjerno je suha i ima ugodnu temperaturu od 17-19 ˚C tijekom cijele godine.

Modrič špilja se ističe među velebitskim špiljama svojim prirodnim ljepotama sačuvanima u punom sjaju. Zahvaljujući tome, ubrzo po otkriću proglašena je geomorfološkim spomenikom prirode.

Turistički obilasci špilje odvijaju se isključivo orsganizirano. Špilja nije opremljena stepenicama, stazama ili rasvjetom te je za obilazak potrebno imati kombinezon, kacigu i karbidnu lampu (osigurava organizator posjeta). Ovo je istinska speleoavantura!

www.zara-adventure.hr

CEROVAČKE ŠPILJE

Cerovačke špilje među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Nalaze se u blizini Gračaca, oko 70km od Starigrada-Paklenice.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti 1961.g. su proglašene geomorfološkim spomenikom prirode a od 1981.godine sastavni su dio Parka prirode Velebit.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima. Temperatura u špiljama se kreće između 5 i 11° C stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele.

Turistički obilazak špilje se odvija organizirano.

Informacije i rezervacije:
Park prirode Velebit
Tel: +385 99 81 44 724
mile.milkovic@pp-velebit.hr
www.pp-velebit.hr

ZRMANJA

Rijeka Zrmanja oduševljava kristalno čistim tokom koji vijuga kroz impozantan, 200m duboki kanjon, da bi se na kraju stopila s morem kod gradića Novigrad. U posjet donjem toku rijeke vode vas izletnički brodovi iz Starigrada-Paklenice. Preporučamo zaustaviti se u Novigradu – drevnom ribarskom gradiću smještenom na samom ušću Zrmanje, te posjetiti utvrde knezova Kurjakovića iznad grada Obrovca koji se također smjestio na obalama Zrmanje.

Za razliku od mirnog donjeg toka, gornji tok rijeke Zrmanje obiluje sedrenim slapovima i slapištima što je čini idealnim odredištem ljubitelja raftinga i kanuinga. Najatraktivniji među slapovima je 11m visoki „Veliki buk“, dok je slap „Jankovića buk“, ukrašen markantnim ostacima starih mlinova, danas omiljeno izletište.

KRUPA

Krupa je najduža i vodom najbogatija pritoka rijeke Zrmanje. Na svom kratkom toku od 11km izgradila je čak 19 prekrasnih slapova. Najljepši dio Krupe upoznat ćete obilaskom poučne staze Kudin most. Sa staze se pruža zadivljujući pogled na modro-zelenu rijeku i sedrenu barijeru zvanu Deveterac. Ime je dobila po 9 sedrenih kaskada koje završavaju 13 metara visokim slapom preko kojega vodi Kudin most. Most je izgrađen početkom 19.stoljeća tehnikom suhozida, od 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova položenih na isto toliko kamenih stupova, te je najstariji očuvani prijelaz preko Krupe.

Legenda kaže da je most sagradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage te je po njemu most i dobio ime. Kudin most je danas preventivno zaštićen kao spomenik kulture.