Arhiva › dodano 20.04.2022

BLAGDAN SV.JURJA, DAN OPĆINE I OKUSI BAŠTINE U STARIGRADU-PAKLENICI

U Starigradu se ove subote, 23.travnja, tradicionalno slavi blagdan Sv.Jurja, ujedno i Dan Općine Starigrad. Prilika je to za druženje žitelja Općine na početku još jedne turističke sezone pa su zajedničkim snagama pripremili raznovrstan program za sve posjetitelje.

Novost ovogodišnjeg programa je gastro manifestacija u sklopu projekta Okusi baštinu. Posjetiteljima će se pripremati jela od proizvoda lokalnog ribarstva i akvakulture  s ciljem snažnijeg vrednovanja, zaštite i promocije kulturne-maritimne baštine te tradicije lokalnog ribarstva i akvakulture. Za potrebe kvalitetnije provedbe manifestacije na središnjoj starigradskoj rivi Bikarija će se postaviti šator tako da ni vremenske prilike ne bi trebale utjecati na realizaciju događaja. To je prvo u nizu događanja koje će u sklopu ovog projekta tijekom godine organizirati Turistička zajednica općine Starigrad kao nositelj projekta u partnerstvu sa Općinom Starigrad. Gastro manifestacija u sklopu projekta Okusi baštinu financirana je sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Proslava blagdana Sv.Jurja i Dana Općine započinje u 17.30h na središnjoj starigradskoj rivi Bikarija kazališnom predstavom za najmlađe  „Šumska priča“.  Slijede glazbeno-scenski nastupi  djece iz Dječjeg vrtića Osmijeh, učenika Osnovne škole Starigrad, KUD-a Podgorac i ženske klape Aria uz gostovanje KUD-a Radovin te koncert zadarskog benda Kanela. Osim gastro manifestacije u sklopu projekta Okusi baštinu kuhat će i članovi Lovne jedinice Starigrad te učenici O.Š.Starigrad. Svoje najnovije aktivnosti će prezentirati školska zadruga Vitrenik i Javna ustanova NP Paklenica, dok će O.Š.Starigrad postaviti izložbu dječjih radova iz provedenih akcija Zeleno srce kuca za nas i Velebitska baština.

Kulturno-zabavnom programu prethodi sveta misa u crkvi Sv.Jurja u Starigradu sa početkom u 11.00sati.