Arhiva › dodano 05.05.2014

Održan 15. Međunarodni susret penjača Paklenica 2014

Usprkos izrazito lošim vremenskim prilikama kakve ne pamte ni najstariji mještani u Paklenici su se tijekom prvosvibanjskog vikenda ipak održale gotovo sve najavljene aktivnosti u sklopu 15. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2014. I ne samo to, oboreni su i penjački rekordi – braća Levatić iz Varaždina su pobijedili u muškoj kategoriji natjecanja Big Wall Speed Climbing ispenjavši smjer BWSC 6+ visok 160 metara za samo 15 minuta i 16 sekundi!

Ovogodišnji susret penjača otvorili su na sam 01. svibanj oni najmlađi.  VII. izdanje Kid`s Speed natjecanja u penjanju za djecu je okupilo petnaestak malih penjača a najbolje rezultate su ostvarile Lara Knoch u mlađoj (do 12 godina) te Anamarija Lovrica u starijoj (12-14 godina) kategoriji.

U ženskoj kategoriji penjao se smjer Karamara Sweet Temptations 6a+ visok 110 metara  a najbrže su ga savladale Sunčica Hraščanec i Inga Patarčić (16:02).

U penjačkom maratonu „Od zore do sumraka  sudjelovala su 4 para natjecatelja. Radi se o natjecanju kojemu je cilj ispenjati što više smjerova u zadanom vremenu te tako osvojiti što više bodova, u čemu su se najboljima pokazali Inga Patarčić i Luka Mudronja sa 1.150 bodova.

U petak navečer su se ljubitelji penjanja okupili na VII. Paklenica Film Festivalu te uživali u kratkim dokumentarcima penjačke tematike. Okupljena publika najboljim je jednoglasno proglasila film Dina Šimeka „Norway 2013.“, o penjačkom pohodu članova Hrvatske gorske službe spašavanja i kluba PK Vertikal iz Varaždina na Trall Wall – najveću vertikalnu stijenu Europe.

Loše vrijeme nije spriječilo niti trkače kojih je ukupno 60 sudjelovalo u II .Paklenica Trail utrci. Natjecanje se odvijalo u 3 težinske kategorije – Jogging kroz kanjon Velike Paklenice u dužini od 10 km, Light u dužini od 31 km te najzahtjevnije, Ultra kategorije duge 49 km.

Više informacija o održanim natjecanjima nalazi se na internetskim stranicama organizatora – www.paklenica.hr i www.paklenica-avanturist.com

Foto: NP Paklenica