Arhiva › dodano 14.06.2018

POZIV NA RADIONICU U SKLOPU PROJEKTA "U PLANINAMA"

U okviru projekta kustosi i voditelji Bojan Mucko i Josip Zanki održati  ćeradionicu namijenjenu turističkim i kulturno-turističkim djelatnicima iz podvelebitskog područja i Grada Zadra u prostorijiUpravne zgrade Nacionalnog Parka  u Starigrad – Paklenici, u nedjelju17. lipnja 2018. u 11 sati.

Cilj je radionice predstaviti dosadašnje kulturne projekte na Velebitu temeljene na iskustvima voditelja te u razgovoru sa sudionicima (temeljenom na problemskim pitanjima kulturnog turizma i kreativnih industrija)  identificirati i analizirati ključne točke koje mogu služiti za osmišljavanje i realizaciju novih kulturnih projekata i turističke ponude vezane uz Velebit i velebitsko područje. 

10. lipnja, rezidencijalnim boravkom na južnom Velebitu (djelom na području Nacionalnog parka Paklenica i na vršnim dijelovima planine), započela je prva etapa projekta U planinama, kustosa Katje Baumhoff, Bojana Muckai Josipa Zankija. 

Projekt U planinama će kroz rezidencijalno obitavanje na Velebitu, austrijskim Alpama i švicarskim Alpama praktično i umjetnički analitično propitivat pojmove poput: živuće utopije, slobodnog skloništa, ruksaka Josepha Beuysa, šetnje kao performativnog umjetničkog alata, planine kao životnog stila, planine kao egzistencijalni minimuma, odnos slobodnog i radnog vremena te krajolika kao slike, iskustva i javnog dobra.

Prijenos ideja i iskustava omogućiti će i otvaranje komunikacije između turističkog sektora i djelatnika u kulturi vezanih za Velebit, što se naslanja i na planove Hrvatske turističke zajednice o produženju turističke sezone putem kulturnog turizma ali isto tako i redefiniranju postojećih turističkih paradigmi.