Arhiva › dodano 13.08.2013

Proslava blagdana Velike Gospe 15. kolovoza

I ove će se godine Podgorci i njihovi gosti na blagdan Velike Gospe 15.kolovoza uputiti na na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan smještenu na 900m nadmorske visine. Radi se stoljetnoj tradiciji hodočašćenja u crkvicu Velike Gospe, zavjetnom svetištu Podgoraca i planinara.

Običaj datira još iz vremena kada je podvelebitsko stanovništvo živjelo na Velebitu i od Velebita, baveći se stočarstvom. U ljetnim mjesecima se radi ispaše boravilo u višim predjelima planine, u tzv.“stanovima“ zbog čega je i sagrađena crkvica tako visoko u planini. S vremenom je crkvica postala pretijesna za pučanstvo starigradskog područja te je 1930.g. zalaganjem poznatog starigradskog svećenika don Ante Adžije narod sagradio novu crkvu u neposrednoj blizini prethodne, i to koristeći kamen stare crkve koja je u cijelosti sagrađena.

Iako se način života na ovim prostorima promijenio izgradnjom Jadranske magistrale 60-ih godina prošlog stoljeća kada stanovništvo seli na obalu i okreće se turizmu, zadržan je običaj hodočašćenja u crkvu Velike Gospe na sam blagdan Velike Gospe 15.kolovoza, a na ovaj se blagdan obilježava i Dan Općine Starigrad.

Misno slavlje na Velikom Rujnu započinje u 11.00h a predvodi ga nadbiskup zadarski mons.Želimir Puljić nakon čega će se na Velikom Rujnu razviti veličanstvena procesija.

U večernjima satima se na starigradskoj rivi održava velika fešta uz domaću gastro ponudu, ponoćni vatromet i nastup Tomislava Bralića i klape Intrade.