Arhiva › dodano 30.06.2021

PROVEDEN PROJEKT "SUHOZIDI: TRAG U KRAJOLIKU ILI ZABORAVLJENA KULTURNA BAŠTINA" U NP PAKLENICA

U suradnji umjetnika i umjetničkih društva Hrvatske, Irske i Austrije u NP Paklenica proveden je projekt "Suhozidi: trag u krajoliku ili zaboravljena kulturna baština", koji se oslanja na tradicijsko nasljeđe gradnje suhozida na mediteranskoj/hrvatskoj obali i otocima. Projekt je baziran na istraživanju, preispitivanju i reinterpretaciji kulturnog nasljeđa gradnje suhozida u formi ambijentalnih umjetničkih instalacija u kontekstu suvremene umjetničke prakse i propitivanja medija land arta.

Hrvatski dio projekta realiziran je u periodu od 23. do 29. lipnja, na više mjesta duž hrvatske obale Jadrana: Kožino u Zadru, Paška vrata na otoku Pagu, Nacionalni park Paklenica i Privlaka – Sv. Vid. Navedene lokacije s land art instalacijama postat će dio land art staze s ciljem podizanja vidljivosti suvremene umjetničke prakse i svijesti o potrebi očuvanja tradicionalne kulturne baštine Hrvatske.

Partnerske institucije i organizacije u projektu su: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, umjetnička organizacija Next iz Graza i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Općine Privlaka, TZ Grada Paga, TZ Općine Starigrad i Austrijskog kulturnog foruma.