Arhiva › dodano 16.10.2012

Starigrad-Paklenica domaćin 21.državne smotre Dani kruha

Ovogodišnja, 21. državna smotra Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje održana je u Starigradu-Paklenici 14.listopada, u organizaciji udruge Lijepa Naša i Agencije za odgoj i obrazovanje a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Učenici 55 osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija te gosti iz Vojvodine, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore predstavili su bogatstvo i biljnu raznolikost svojih zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje i pripremu hrane te zavičajne krušne proizvode.

Uz izložbu kruha i ostalih plodova zemlje na maštovito uređenim štandovima održan je i prigodan kulturno zabavni program uz nastupe najmlađih članova KUD-a Podgorac te klapa Barufa i Anima Maris. Središnji dio manifestacije obilježila je svečana procesija kroz Starigrad-Paklenicu do rive Bikarija gdje je održana sveta misa sa prinosom darova koju je predvodio zadarski nadbiskup mons.Želimir Puljić.

Manifestacija ima za cilj ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti Hrvatske i očuvati običaje hrvatskog naroda kao dijela nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku, ova smotra ima i važnu duhovnu dimenziju iskazanu kroz štovanje kruha kao simbola životne i duhovne snage. Bila je to ujedno prilika da brojni sudionici manifestacije upoznaju Starigrad-Paklenicu, a mnogi su se uputili i u obilazak NP-a Paklenica.

Dani kruha su po prvi put održani u Zadarskoj županiji te je bilo čast i zadovoljstvo biti domaćinom ove manifestacije. Iduće godine smotra se održava u Istarskoj županiji gdje će njen domaćin biti grad Labin.