Arhiva › dodano 21.09.2017

TJEDAN PLANINARSTVA I PENJANJA U NP PAKLENICA

U tjednu od 24. do 30. rujna 2017. u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, na terenima Nacionalnog parka Paklenica održati će se skup alpinista i planinara iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Događaj u sklopu projekta „Penjanje za sve“ okuplja stotinjak vrhunskih penjača, mladih nada te stručnjaka iz mnogih aspekata aktivnosti u planinama (instruktori, spašavatelji, vodiči, itd.), članova šest partnerski saveza.

Nakon uspješnog Tjedna planinarstva i penjanja u češkom Adršpachu 2016. te slovačkim Visokim Tatrama u lipnju 2017. godine, domaćinstvo Tjedna preuzeo je Hrvatski planinarski savez uz podršku JU NP Paklenica i TZO Starigrad te logističku i stručnu potporu Hrvatske gorske službe spašavanja i Stanice planinarskih vodiča Zadar, članice Vodičke službe HPS-a.

Tijekom Tjedna, održati će se brojne radionice na teme od interesa za planinarstvo, poput metodologije obuke, rada s djecom, mladima i osobama s posebnim potrebama, odnosa planinarstva i institucija zaštite priorde, rada s osobama treće životne dobi te međnarodnu planinarsku i penjačku suradnju.

Mladi penjači iz šest zemalja imati će priliku penjati s iskusnijim kolegicama i kolegama u jednom od najljepših penjačkih lokaliteta u Europi te razmjenjivati iskustva, usklađivati tehnike i općenito poboljšavati osobne vještine u jednom međunarodnom okruženju.

U kontekstu promocije penjanja kao zdravog stila života, naročito za mlade ljude i djecu, tijekom Tjedna u Paklenici organizirati će se radionice za djecu iz Starigrada koja će imati priliku sportski se družiti s nekim od trenutno najboljih penjača iz šest zemalja tj. instruktorima kojima je specijalnost rad s djecom i mladima. Prilika je to za hrvatske trenere i instruktore da prikažu svoja znanja i vještine ali i nauče ponešto od kolega iz ostalih pet partnerskih saveza.

Projekt „Penjanje za sve” - Promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti „za sve“ sufinancira Europska unija putom Erasmus Plus programa za obrazovanje, obuku, mlade i sport. Projekt provodi šest nacionalnih sportskih saveza, na čelu s Český horolezecký svazom (ČHS) kao vodećim partnerom. Partneri na projektu su Club Alpino Italiano (CAI), Slovenský horolezecký spolok JAMES (SHS JAMES), Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség (MHSS), Planinska zveza Slovenije (PZS) i Hrvatski planinarski savez (HPS).

Kao krovne nacionalne organizacije u planinarstvu i drugim s planinama povezanim disciplinama, partneri su zadali više projektnih zadataka koji za cilj imaju uključiti osobe svih životnih dobi, a naročito djecu i mlade te osobe s posebnim potrebama, u aktivnosti i sportove u planinama, s naglaskom na penjanje.

Više o ciljevima projekta, projektnim aktivnostima, tjednima planinarstva i penjanja kao konceptu rada i druženja i o projektnim novostima, možete pročitati putom poveznice http://www.hps.hr/penjanje-za-sve/projekt-penjanje-za-sve/