Arhiva › dodano 10.08.2022

USUSRET BLAGDANU VELIKE GOSPE U STARIGRADU

Velika Gospa jedna je od najznačajnijih svetkovina koja se slavi na području današnje Općine Starigrad još od vremena kada se živjelo u planinskim zaseocima raštrkanima po obroncima Velebita. Na blagdan Velike Gospe 15.kolovoza  ljudi su hodočastili u crkvicu Velike Gospe na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900m nadmorske visine. Ta tradicija se zadržala sve do danas unatoč promjeni načina života, a crkvica Velike Gospe je u međuvremenu postala i zavjetno svetište planinara.

Ove godine je u župi sv.Jurja mučenika u Starigradu koju od nedavno vodi don Tomislav Končurat organizirana trodnevna priprava za svetkovinu Velike Gospe po slijedećem rasporedu:

- 12. i 13.kolovoza  u župnoj crkvi u 19.30h Gospin Ružarij i mogućnost ispovijedi, u 20.15h sv.Misa;

- 14.kolovoza u svetištu na Velikom Rujnu u 19.00h Gospin Ružarij i mogućnost ispovijedi, u 20.00h Misa bdijenja i procesija.

Brojni hodočasnici će se uputiti prema svetištu na Velikom Rujnu na sam blagdan Velike Gospe 15.kolovoza kako bi  u 10.30h prisustvovali svečanoj koncelebriranoj sv.Misi koju će predvoditi msgr.dr.Želimir Puljić, zadarski nadbiskup ordinarij.

Istovremeno će se u centru Starigrada u večernjim satima odvijati kulturno-zabavni program. Tako će se 14. i 15.kolovoza održati  gastro manifestacije u sklopu projekta Okusi baštinu sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Za pripremu morskih specijaliteta zadužen je ponovno zadarski chef Renato Kraljev, a na meniju će se ovoga puta naći srdela na brudet , skuša na žaru, frigani inćuni te gregada od skuše. Na manifestaciji će 14.08. sudjelovati i lokalni OPG-ovi sa područja FLAG-a Tri mora te prezentirati svoja maslinova ulja, med, proizvode od bilja, suhomesnate delicije i sl., dok je za glazbeni dio programa zadužena klapa Barone.

Na sam blagdan Velike Gospe, uz gastro ponudu, očekuje nas koncert Maje Šuput uz tradicionalni ponoćni vatromet.

Cjelokupnom programu prethodi jedno sportsko događanje – 21.međunarodna planinska utrka Starigrad – Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Sv.Ante Poličnik i ASZŽ. Start utrke je 13.kolovoza u 08.30h sa trga Stjepana Radića u Starigradu a natjecatelje očekuje 13,6km uspona planinskom cestom do Velikog Rujna.