NP Paklenica na Popisu svjetske baštine UNESCO-a NP Paklenica na Popisu svjetske baštine UNESCO-a NP Paklenica na Popisu svjetske baštine UNESCO-a NP Paklenica na Popisu svjetske baštine UNESCO-a

NP Paklenica na Popisu svjetske baštine UNESCO-a

U srpnju 2017.g. bukove šume na području NP Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Zaštita obuhvaća ukupno 2.031,87ha bukove šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik. Njihova posebnost vrijedna zaštite UNESCO-a temelji se na izvornosti, starosti, geografskom položaju i veličini.

Ovaj upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a obuhvatio je i bukove šume na području NP Sjeverni Velebit – Strogi rezervat „Hajdučki i Rožanski kukovi“(1.289,11ha) kao dio serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“.

NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit su dio planinskog masiva Velebit, najveće hrvatske planine(2.274km2), duboko utkane u prostor, život i svijest ovdašnjeg naroda.

Zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, Velebit je još 1978.g. uvršten u UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere (Program «Čovjek i biosfera», 1978. g.) a od 1981.g. ima status Parka prirode.